LINE-UP 2018

Worden robots onze vrienden?

Maarten Steinbuch - Hoogleraar

We zijn wereldkampioen met onze autonome voetbalrobots, en we zijn als Nederland nummer 1 wereldwijd in high tech machines, en een living lab voor slimme en elektrische auto’s. We hebben de meest nauwkeurige chirurgische robots ter wereld. De technologische ontwikkelingen gaan zeer snel, en nieuwe mogelijkheden doen hun intrede. Hoe snel gaat dit nu, en waarom gaat dit zo snel, en wat zijn de implicaties?
Maarten Steinbuch is Universiteitshoogleraar aan de Technische Universiteit Eindhoven. Hij doet met zijn groep onderzoek naar robots voor de zorgsector (zijn team is wereldkampioen voetballende robots) en voor de industrie. Ook werkt hij aan elektrisch vervoer, zelfrijdende autotechniek en kernfusie. Steinbuch heeft een werktuigbouwkundige achtergrond, heeft 12 jaar in de industrie gewerkt, en is inmiddels 18 jaar hoogleraar. Hij is betrokken bij een aantal start-ups, zoals die op het gebied van chirurgische robots. Hij is de eerste winnaar van de KIvI Academic Society Award, vanwege zijn bijdrage in maatschappelijk belangrijke technologische ontwikkelingen.

Waarom Nederland een geweldig land is voor ICO’s (Initial Coin Offering)

Herman Vissia Ph.D. - ByeleX

Tijdens deze presentatie neemt Herman je mee in de geschiedenis van bedrijfsfinanciering en laat zien dat met de komst van Blockchaintechnologie dit radicaal gaat veranderen. We gaan in vogelvlucht van 1602 naar 2018, het jaar waarin het eerste bedrijf in Nederland haar aandelen verhandelbaar maakt als cryptografische tokens.
Ondernemer en wetenschapper Dr. Herman Vissia komt uit een familie van techneuten. Begin jaren negentig bijt Vissia zich vast in een opdracht, die zijn liefde voor wetenschap, data en intelligente software tot volle bloei laat komen. Hem wordt gevraagd de onderhoudskosten van ‘offshore structures’, zoals boorplatforms, kritisch onder de loep te nemen. Het is een gebied dat tot dan toe geldt als kapitaalsintensief en onvoorspelbaar, maar dankzij de rekenarbeid en waarschijnlijkheidsanalyses van Vissia blijken enorme kostenbesparingen in deze bedrijfstak mogelijk. Het levensverhaal van Vissia is niet compleet zonder de naam van ex-wereldkampioen dammen, de Wit-Rus Anatoli Gantwarg. Na een intensieve werkrelatie met talloze Wit-Russische geleerden te hebben opgebouwd, promoveert Vissia in 2012, op voorspraak van de universiteit van Minsk, met een proefschrift over fundamentele informatica.

Deel 1: De bestrijding van fake webshops

Chiel van Spaandonk - SIDN

Consumenten bestellen producten via een webshop en ontvangen vervolgens helemaal niets of een namaak-product uit China. Hoe kan dit? Vaak wordt er gebruikgemaakt van eerder geregistreerde domeinnamen, zo komen deze webshops hoger in de zoekresultaten van Google.
De gebruikte domeinnamen hebben echter niets van doen met de webshop: schoenen worden aangeboden bijvoorbeeld adviescommissiewonen.nl. Wat is de impact?
Consumenten leiden schade, dat is natuurlijk het grootste probleem. Daarnaast is het schadelijk voor het vertrouwen in het .nl domein wat wij zo veilig mogelijk willen houden.
Als proces eigenaar bij SIDN is Chiel van Spaandonk al geruime tijd bezig met geschillenbeslechting en abuse bestrijding in de (.nl) domeinnamen wereld. Aan de ene kant biedt hij hulp bij domeinnaamgeschillen (denk aan mediation) en aan de andere kant zet hij zich in voor de toenemende strijd tegen abuse. Veel van de werkzaamheden vinden plaats in samenwerking met verschillende partijen in de sector. Werkzaamheden met als doel .nl veilig en betrouwbaar te houden.

VR Escape Room TIME

Durf jij het aan?

DHPA TechFest biedt je een spectaculaire Real Life – Virtual Reality ervaring. Wij laten je niet alleen Virtual Reality op een totaal andere manier ervaren, maar moedigen je team aan om samen te werken. De real life puzzels kunnen bijvoorbeeld alleen worden opgelost door de informatie uit de Virtuele wereld en andersom! Dompel je onder in de vele mysteries en los puzzels op door goed samen te werken. Lukt het jou om binnen de tijd uit te breken?
Marvin Chin is een echte spelletjes fanaat! Bordspellen, sportspellen, computerspellen of rolspellen het maakt hem niets uit. Na zijn eerste ervaring in een escaperoom liet het concept hem niet meer los. De adrenaline, de kick van het ontsnappen en niet willen verliezen bracht de “speloholic” bij me naar boven. Daarom zette hij alles op alles en ontwikkelde hij een VR Escaperoom. Deze eerste VRescaperoom is onlangs geopend in Utrecht en ontvangt lovende kritieken.

Deel 2: Het herkennen van en samenwerken tegen fake webshops

Giovane Moura - SIDN Labs

Giovane geeft uitleg over: DNS-EMAP, een crawler en webshop detectie script ontwikkeld door SIDN Labs. Hoeveel fake webshops zijn er eigenlijk? Wat zijn de resultaten tot nu toe? En wat gebeurt er nadat een fake webshop is gedetecteerd? Veel partijen zijn in het buitenland gevestigd en dan kost het soms veel moeite om de juiste personen te spreken. Daarom werkt SIDN werkt samen met Registrar.eu en andere registries en roept zij nu ook hosting partijen op om samen de strijd aan te gaan.
Giovane Moura is Data Scientist voor SIDN Labs, de research tak van SIDN. Hij haalde zijn Ph.D. aan de Universiteit van Twente en werkt aan onderzoeksprojecten om DNS services te verbeteren en misbruik te voorkomen.

Serverless Computing

Marcel Panse - Unless.com

Als CTO bij Unless, ’s werelds eerste volledig serverless startup, weet Marcel Panse waar hij het over heeft. Aan de hand van de geschiedenis van de server legt hij uit wat “serverless computing” eigenlijk is – en vooral ook wat het niet is. Is de rol van DevOps uitgespeeld?
Marcel Panse, CTO en mede-oprichter van Unless, was eerder chief architect bij Peecho en lead developer bij myTomorrows en Albumprinter. Als hij geen code schrijft, klimt hij graag of gaat met zijn familie op stap.

Film: The Smell of Data

Geur als ludiek waarschuwingsmechanisme bij datalekken

Hoe kan geur bijvoorbeeld datacenters, hosting providers of IT-service providers alarmeren bij een datalek of DDoS-aanval? Smell of data maakt datalekken ‘tastbaar’ door er een geur aan te verbinden. Leanne Wijnsma ontwikkelde een compleet nieuwe geur die (net als bij gas) wordt afgegeven zodra data wordt gelekt. Deze film over het project Smell of Data volgt de zoektocht naar een meer instinctief internet via de impact van datalekken op onze maatschappij, online privacy, geur als waarschuwingsmechanisme, ‘e-noses’ en uiteindelijk de reacties van het publiek op de ontwikkelde geur voor data. Een aanrader!

VMware Cloud on AWS integratie vanuit een service provider perspectief

Jeffrey Kusters - ITQ

Ondanks de enorme ‘buzz’ vanuit de digitale sector, worstelen veel organisaties nog steeds met hun cloud migratie. VMware Cloud on AWS maakt zo’n cloud migratie vanuit een technisch oogpunt zo eenvoudig als het uitvoeren van een vMotion. Maar hoe is deze dienst technisch opgebouwd, hoe integreert deze met native AWS services en hoe kunnen service providers deze dienst integreren met hun eigen oplossingen?
Jeffrey Kusters is Technology Officer bij ITQ en vanuit deze rol technisch verantwoordelijk voor de Hybrid Cloud en IT Transformation Services practices van ITQ. Naast het vormgeven en uitdragen van deze practices, is Jeffrey als architect betrokken bij diverse projecten op het gebied van IT transformatie en cloud computing. Hij heeft ruim 20 jaar ervaring en is VMware VCDX gecertificeerd (VCDX #252).

PARTNERS