In gesprek: “we zetten de technici in het zonnetje”

Er worden jaarlijks vele events en bijeenkomsten georganiseerd voor en door de IT-sector. Heel informatief en zinvol, maar soms ook gewoon een beetje saai. Dat kan anders! DHPA nodigt de technici die iedere dag aan de frontlinie staan uit voor het DHPA TechFest, het eerste festival voor en door de sector. Er zal niet alleen ruimte zijn voor muziek, workshops en goed eten. Er is ook een awardshow voor onder andere de cloud engineer van het jaar, waarvoor de nominaties nu geopend zijn. Ruud Alaerds, directeur van DHPA en DHPA voorzitter Sven Visser, gingen met elkaar in gesprek over de keuze voor dit wervelende festival.

Ruud Alaerds: “Voor DHPA is het van belang om onze deelnemers zo goed mogelijk te bedienen. En daar horen absoluut ook de mensen bij die iedere dag bezig zijn met het realiseren van hosting- en cloudoplossingen. De mensen die met de voeten in de modder staan zogezegd. Wij vinden het belangrijk dat ook zij in het zonnetje worden gezet, en wat is nou een betere gelegenheid dan een festival?”

Sven Visser: “Daar sluit ik mij volledig bij aan. De opzet van de DHPA Techdays komt in volle breedte terug tijdens TechFest, met het verschil dat het nu weer echt om de vakmensen draait. En we doen er nog een schepje bovenop. Er zijn festivals voor vrijwel iedereen, en nu dus ook voor techneuten uit de hosting- en cloudsector.”

Alaerds: “En dat niet alleen: we willen met TechFest ook specifiek studenten aanspreken die interesse hebben in een carriere in onze sector. We zullen dan ook een Tech Academy hebben tijdens DHPA TechFest waar de techneuten van de toekomst volop in aanraking kunnen komen met wat onze sector hen te bieden heeft.”

Visser: “Wat kunnen we verder verwachten tijdens TechFest?”

Alaerds: “Natuurlijk zal het aloude NK-serverwerpen een comeback maken. Deelnemers kunnen suggesties doen voor de verdere invulling. Wat TechFest in ieder geval uniek zal maken, is dat het bezoekers vrij staat om hun programma samen te stellen. Je kunt een presentatie bezoeken, deelnemen aan een hands on lab of lekker in de voorjaarszon bij het water genieten van een drankje, een hapje, muziek en goed gezelschap. Jij weet meer over de awardshow toch?”

Visser: “Zeker, de nominaties daarvoor zijn inmiddels geopend. Er kan genomineerd worden in de categorieën ‘cloud engineer van het jaar’, ‘vendor van het jaar’, ‘persoon van het jaar’ en de ‘aanmoedigingsprijs’. Die laatste moet gezien worden als een klop op de schouder en een knipoog naar een collega die het moeilijk heeft gehad het afgelopen jaar, misschien wel omdat hij of zij een lastig project bij de hand heeft gehad. Uitgangspunt is in ieder geval dat we geheel in de geest van de opzet van dit festival echt de technici in het zonnetje zetten!”

Alaerds: “Dat is inderdaad de opzet. En ook de toekomstige collega’s worden goed bediend met de Academy volgens mij.”

Visser: “Absoluut. We hebben een fantastische branche en dat willen we graag aan aanstormend talent laten zien. Als je met een opleiding bezig bent krijg je een set basisvaardigheden. We willen in academy typische zaken laten zien die je in de beginfase doet bij een bedrijf. Zie het als een kijkje in het werkveld: studenten krijgen bijvoorbeeld de gelegenheid om te sleutelen aan een firewall of IPv6 implementatie. We willen hen graag vergezichten laten zien, tonen wat voor carrière ze kunnen hebben. En idealiter steken ze op deze dag ook nog iets op. Hoe rol je bijvoorbeeld een groot VMware cluster uit? Je had het net over poten in de modder Ruud, en dat is ook echt wat studenten kunnen meemaken op de Academy. Deelnemers van DHPA zullen hier dan ook de tracks verzorgen, zodat studenten zo dicht mogelijk bij het werkveld kunnen komen.”

Alaerds: “Precies, de jeugd heeft de toekomst. Wat ook nog belangrijk is om te benoemen, is dat het goed is dat deelnemers onderling elkaar ook buiten de context van onze netwerkbijeenkomsten leren kennen. Uiteindelijk zijn het natuurlijk concullega’s, maar wel met gedeelde waarden zoals kwaliteit. Dat is ook wat ons verenigt binnen DHPA. En het is zeker niet uitgesloten dat de technici van verschillende deelnemers soms met elkaar te maken krijgen, bijvoorbeeld bij een migratie. Dan is het handig als je elkaar al kent.”

DHPA TechFest zal op 17 mei gehouden worden in het Naarderbos in Naarden. Technici uit de hosting- en cloudsector en studenten die een carrière in deze sector overwegen, worden aangemoedigd om zich aan te melden. Het belooft een legendarische dag te worden waarover nog lange tijd zal worden nagepraat.